czwartek, 19 maja 2016

Eat FIT :)

Zdrowe gotowanie

Przyrządzanie zdrowych posiłków nie wymaga zdobycia doświadczenia szefa kuchni ani kupowania specjalnych garnków. Wystarczy, że wykorzystasz tradycyjne metody gotowania do przygotowywania posiłków w zdrowy sposób. Możesz również dostosować znane sobie przepisy do wymogów zdrowej diety.

Stosuj następujące metody

* Pieczenie. Podczas pieczenia wykorzystuje się wysoką temperaturę piekarnika, przygotowując potrawy do spożycia  w brytfannie, naczyniu żaroodpornym lub na blasze do pieczenia. Oprócz chleba i ciast można piec owoce morza, drób, chude czerwone mięso oraz warzywa i owoce pokrojone na kawałki. Wystarczy umieścić produkty na blasze lub brytfannie i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Część potraw należy skrapiać podczas pieczenia bulionem aby nie wyschły.

* Duszenie. Duszenie polega na zrumienieniu mięsa na patelni a następnie podlaniu go niewielką ilością wody lub rosołu i powolnym gotowaniu pod przykryciem. Wywar pozostały po duszeniu można wykorzystać  jako aromatyczny, bogaty w składniki odżywcze sos.

* Grillowanie i pieczenie na ruszcie. Przy obu tych metodach wystawia się stosunkowo cienkie kawałki produktów spożywczych na bezpośrednie działanie ciepła w taki sposób, by mógł z nich skapywać tłuszcz. Jeśli korzystasz z grilla na wolnym powietrzu , umieszczaj mniejsze kawałki, na przykład pokrojone warzywa na folii. 

* Gotowanie we wrzątku. Metoda ta polega na włożeniu składników do wrzącej wody, bulionu, octu lub soku i delikatnym gotowaniu pod przykryciem do żądanego stanu. Należy wybrać odpowiedniej wielkości płaski garnek lub patelnie z pokrywką, tak żeby użyć jak najmniej płynu.

* Gotowanie na parze. Jest to jedna z najłatwiejszych metod gotowania, polegająca na umieszczeniu produktów w parowarze. Można wzbogacić zapach tak gotowanych potraw, dodając zioła.

     

Zamiast stosować sól lub masło, możesz poprawić smak potraw za pomocą rozmaitych ziół, przypraw i niskotłuszczowych dodatków. Puść wodze fantazji :-)

Ugotuj szybko rybę we wrzącym chudym rosole lub winie z dodatkiem ziół. Dopraw upieczoną na ruszcie pierś z kurczaka świeżą salsą. Aromat i smak mięsa przeznaczonego do pieczenia lub duszenia możesz wzbogacić, trzymając je przez pewien czas w niskotłuszczowej  marynacie, lub przyprawach, takich jak liść laurowy, chilli, zmielona gorczyca, czosnek, imbir, zielony pieprz, szałwia,majeranek, cebula, oregano, tymianek.

Do potraw słodkich lub deserów możesz dodać nieco więcej wanilii, cynamonu lub gałki muszkatołowej, żeby zwiększyć wrażenie ich słodyczy :-).




Jeśli wpis Ci się spodobał to po bokach są reklamy, wejdź w nie i "przejdź do sklepu" a zobaczysz produkty które Ja polecam :) 


P. 

1 komentarz:

  1. polecam dodać skrypt do bloga .post-body img, .post-body .tr-caption-container, .Profile img, .Image img,
    .BlogList .item-thumbnail img {
    padding: none !important;
    border: none !important;
    background: none !important;
    -moz-box-shadow: 0px 0px 0px transparent !important;
    -webkit-box-shadow: 0px 0px 0px transparent !important;
    box-shadow: 0px 0px 0px transparent !important;
    }
    bedzie ladniej :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz dużo dla mnie znaczy, jednak jeśli masz ochotę mnie obrażać to odpuść sobie :-)