sobota, 29 października 2016

Kurczak z ryżem po mojemu :)

Cześć Fit Świrki!
Dzisiaj mam dla Was przepis na ostatnio mojego ulubionego kurczaka z ryżem. Domyślam się, że dla niektórych na "diecie" kurczak z ryżem to codzienność jednak ja nie jem często tego połączenia. Wszystko doprawiam sosem słodko kwaśnym( mój ulubiony ), to jest taka opcja dla leniuszków bo wiem, że można pomidory, paprykę, cebulę, marchewkę, cukinię i przyprawy zblendować i sami zrobimy taki sos, no ale ja wybrałam opcje gotową (wiem ile cukru jest w takim sosie - spokojnie:)). Do tego wrzuciłam dwie papryki chilli bo u nas wszystko musi być ostre, pół pomidora bo akurat leżał samotnie w lodówce oraz łyżkę przyprawy do makronu.

Składniki:
- 1kg piersi z kurczaka
- 5 cebuli
-dwa woreczki ryżu
-sos słodko-kwaśny
-przyprawa arrabica
-2 papryczki chilli całe

Wykonanie:
- Pokroić pierś na kawałki i ją podsmażyć
-Obraną cebulę smażyć aż uzyska złocisty kolor
-Ugotować ryż
-Mięso i cebule wrzucić do garnka
-Dodać sos, przyprawy i paprykę
-Wymieszać wszystko i dusić ok. 5 min na małym ogniu
-Wrzucić ryż, wymieszać i jeść!




Zachęcam Was do zrobienia takiej potrawki, jest szybka, smaczna i wychodzi całkiem spora porcja więc na dwa trzy dni starczy Nam spokojnie:).


A na sam koniec chciałabym Wam pokazać moją nową bejsbolówkę od ROMWE, długo szukałam jakiejś bluzy która nie będzie typowo sportowa :).
                                                               Link do bluzy - |KLIK|

18 komentarzy:

  1. Na tej pierwszej fotce (a w zasadzie drugiej jadąc od góry) to jest kurczak w oleju/oliwie, którego smażysz na patelni? Smażysz w tak głębokiem oleju ?! :O:O:O Polecam atomizer do oleju do pryskania na patelnię (IKEA), albo specjalne patelnie, do których produkty nie przywierają (patelnie beztłuszczowe). Ja generalnie rozprowadzam niewielkie ilości oleju bezpośrednio na mięso i wrzucam na patelnie. Wychodzi bardzo pyszne :) Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to kurczak w oliwie, ale w zasadzie i kurczak puścił wodę :). Mialam atomizer ale się skończył i muszę kupić następny :)))

      Usuń
    2. No właśnie, bo się zdziwiłam ^^. Jak juz jesteśmy przy sprzęcie kuchennym.... miałaś do czynienia z grillem elektrycznym (takim domowym)? Podobno super sprawa, bo tłuszcz zbiera się pod spodem i potrawy są bardzo dietetyczne... cena też bardzo przyjazna, bo ok.100-200 zł, u mnie tylko ten problem, że mam tak małe mieszkanie, że nie wiem gdzie to wrzucę :O! Albo parowacz. Miałaś któreś z tych sprzetów? :) Kurcze, chętnie bym sobie coś sprawiła.

      Usuń
    3. Mam parowar i polecam :-))) Uwielbiam dania z parowaru ;)

      Usuń
    4. No mnie właśnie parowar kusi :)

      Usuń
    5. Polecam parowar na prawdę ! :)

      Usuń
    6. Ja uwielbiam rybę i pierś z kurczaka z parowaru :)

      Usuń
  2. O dobry przepis :) Wypróbuję:)
    Ewa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm... Aż się zrobiłam głodna :)
    Pozdrawiam
    pooositivee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Great recipe!
    Have a good new week!
    Would you like to follow each other? Follow me on Blog and Google+ and I'll follow you back!
    www.recklessdiary.ru

    OdpowiedzUsuń
  5. "po mojemu" to prawie jak w przepisie "na oko" :)

    zawsze ciekawi mnie to, że pomidorowa i sałatka jarzynowa w każdym domu smakują kompletnie inaczej, myślę, że kurczak z ryżem może dołączyć do tego zestawu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie są takie potrawy które robi każdy a smakują inaczej :p

      Usuń
  6. Przypomniałaś mi o świetnej, szybkiej i smacznej potrawie, któtej nie robiłam już od lat ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zamiast gotowego sosu proponuję sok pomidorowy bądź passate, cebulę, pieprz, sól i inne przyprawy według uznania, np. oregano :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z pewnością spróbuję :) czyta się smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Osobiście wolę dać duuuużo pomidora i doprawić :) A;e raka opcja też ok :)

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz dużo dla mnie znaczy, jednak jeśli masz ochotę mnie obrażać to odpuść sobie :-)