czwartek, 3 listopada 2016

FIT przekąski


Warzywa obsmażane
Obsmażyć pomidory koktajlowe, szparagi, paprykę, brokuły, cebulę i inne warzywa na niewielkiej ilości tłuszczu. Wymieszać z ugotowanym makaronem z pełnego ziarna  odrobiną oliwy z oliwek. Posypać parmezanem.
Warzywa : kilka porcji
1/2 szklanki makaronu : 1 porcja węglowodanów
1 łyżeczka oliwy : 1 porcja tłuszczów
Sałatka wiosenna
Na warstwie liści chrupiącej sałaty rzymskiej ułożyć pokrojoną na cienkie plasterki całą gruszkę, świeżą lub zaprawioną w soku.Posypać posiekanymi orzechami. Dodać kilka wiórków parmezanu i skropić niskotłuszczowym dressingiem francuskim.
Sałata : 1 porcja warzyw
Gruszka : 1 porcja owoców
Orzechy i sos : 2 porcje tłuszczów
Półmisek łasucha
Na półmisku ułożyć dekoracyjnie młode marchewki, łodygi selera naciowego, kawałki czerwonej papryki, krążki cukini, plasterki jabłka i pełnoziarniste krakersy. Użyć ich do nabierania tuńczyka (1/2 szklanki - 85g )
Warzywa : kilka porcji
Jabłko : 1 porcja owoców
8 krakersów : 1 porcja węglowodanów
Tuńczyk : 1 porcja białka
 
Sałatka w kieszonce 
Połówkę pełnoziarnistej pity napełnić posiekanymi warzywami ( sałata, marchew, cukinia, ogórek.) Skropić ulubionym niskotłuszczowym sokiem
Warzywa : kilka porcji
Pita : 1 porcja węglowodanów
Warzywa smażone na smażone na sposób chiński
Ugotować brązowy ryż błyskawiczny, a na niewielkiej ilości oleju arachidowego usmażyć, energicznie mieszając, paczkę gotowanych do spożycia mieszanych warzyw. Dla wzbogacenia smaku wymieszać warzywa z łyżeczką sosu tajskiego z orzechów arachidowych.
Warzywa : kilka porcji
1/3 szklanki ryżu : 1 porcja węglowodanów

9 komentarzy:

  1. Świetny wpis! Bardzo mi się przyda. Skorzystam napewno! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. o, idealne dla mnie :) na pewno wykorzystam te przepisy, gdy będę szykować pudełka na zajęcia :D są dużo ciekawsze niż kanapki :)
    pozdrawiam
    www.zyciejakpomarancze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się kanapki już nieraz robią się nudne :P

      Usuń
    2. dokładnie :D są dobrą opcją na coś "na szybkości" ale gdy ma się więcej czasu, warto zrobić sobie innego :)

      Usuń
  3. Warzywa smażone na sposób chiński to coś co muszę wypróbować w swojej kuchni ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio coraz częściej sięgam po takie przekąski, dlatego chętnie wypróbuję te propozycje sałatkowe. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacyjnie wyglądasz. Gratulacje najserdeczniejsze. :) A przepis smakowity! :) Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz dużo dla mnie znaczy, jednak jeśli masz ochotę mnie obrażać to odpuść sobie :-)