Warzywa obsmażane
Obsmażyć
 pomidory koktajlowe, szparagi, paprykę, brokuły, cebulę i inne warzywa 
na niewielkiej ilości tłuszczu. Wymieszać z ugotowanym makaronem z 
pełnego ziarna  odrobiną oliwy z oliwek. Posypać parmezanem.
Warzywa : kilka porcji
1/2 szklanki makaronu : 1 porcja węglowodanów
1 łyżeczka oliwy : 1 porcja tłuszczów
Sałatka wiosenna
Na
 warstwie liści chrupiącej sałaty rzymskiej ułożyć pokrojoną na cienkie 
plasterki całą gruszkę, świeżą lub zaprawioną w soku.Posypać posiekanymi
 orzechami. Dodać kilka wiórków parmezanu i skropić niskotłuszczowym 
dressingiem francuskim.
Sałata : 1 porcja warzyw
Gruszka : 1 porcja owoców
Orzechy i sos : 2 porcje tłuszczów
Półmisek łasucha
Na
 półmisku ułożyć dekoracyjnie młode marchewki, łodygi selera naciowego, 
kawałki czerwonej papryki, krążki cukini, plasterki jabłka i 
pełnoziarniste krakersy. Użyć ich do nabierania tuńczyka (1/2 szklanki -
 85g )
Warzywa : kilka porcji
Jabłko : 1 porcja owoców
8 krakersów : 1 porcja węglowodanów
Tuńczyk : 1 porcja białka
Sałatka w kieszonce 
Połówkę
 pełnoziarnistej pity napełnić posiekanymi warzywami ( sałata, marchew, 
cukinia, ogórek.) Skropić ulubionym niskotłuszczowym sokiem
Warzywa : kilka porcji
Pita : 1 porcja węglowodanów
Warzywa smażone na smażone na sposób chiński
Ugotować
 brązowy ryż błyskawiczny, a na niewielkiej ilości oleju arachidowego 
usmażyć, energicznie mieszając, paczkę gotowanych do spożycia mieszanych
 warzyw. Dla wzbogacenia smaku wymieszać warzywa z łyżeczką sosu 
tajskiego z orzechów arachidowych.
Warzywa : kilka porcji
1/3 szklanki ryżu : 1 porcja węglowodanów
 
 
  
Świetny wpis! Bardzo mi się przyda. Skorzystam napewno! ;)
OdpowiedzUsuńo, idealne dla mnie :) na pewno wykorzystam te przepisy, gdy będę szykować pudełka na zajęcia :D są dużo ciekawsze niż kanapki :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
www.zyciejakpomarancze.blogspot.com
Zgadzam się kanapki już nieraz robią się nudne :P
Usuńdokładnie :D są dobrą opcją na coś "na szybkości" ale gdy ma się więcej czasu, warto zrobić sobie innego :)
UsuńWarzywa smażone na sposób chiński to coś co muszę wypróbować w swojej kuchni ;-)
OdpowiedzUsuńOstatnio coraz częściej sięgam po takie przekąski, dlatego chętnie wypróbuję te propozycje sałatkowe. :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :-)
UsuńRewelacyjnie wyglądasz. Gratulacje najserdeczniejsze. :) A przepis smakowity! :) Pozdrowienia.
OdpowiedzUsuńPyszności
OdpowiedzUsuń