wtorek, 6 października 2015

Omlet bez mąki i cukru, z cyklu Dowlasz w kuchni :)


Dziś przychodzę do Was z przepisem, wiem tego jeszcze tu nie było ale uznałam, ze tym cudeńkiem muszę się z Wami podzielić:). Nie jest to jakaś nowość, ani wyczyn kuchenny to jest po prostu omlet ale bez mąki oraz bez cukru . Czemu bez mąki i bez cukru ? Bo podobno ludzkość zabija biała śmierć w trzech białych postaciach mąka, cukier i sól. Więc zróbmy z tym coś, wyeliminujmy to wtedy kiedy możemy. Ja jestem łasuchem i lubię wszelkiego rodzaju omlety, placuszki, naleśniki więc wpadłam na pomysł, że zastąpię mąkę pszenną czym innym, akurat  w domu miałam płatki górskie i otręby -  zblendowałam je i jestem zaskoczona tym co wyszło.

Omlet

czas wykonania 10 minut  :)

Co będzie Ci potrzebne ?

 -szklanka płatków górskich
-pół szklanki otrębów
-garść płatków kukurydzianych
- 2 jajka
- łyżeczka cukru wanilinowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cynamon
- mleko

do polania ja użyłam :

- łyżka jogurtu naturalnego
 - cynamon
-miód


skoro składniki masz już gotowe to teraz zabieramy się za wykonanie:


- płatki górskie zblendować, aż uzyskają wygląd mąki 
- do tej gotowej już "mąki" wrzucamy otręby i płatki kukurydziane i znów blendujemy 
- w oddzielnej misce ucieramy dwa jaja z łyżeczką cukru wanilinowego i dodajemy proszek do pieczenia
- wsypujemy cynamon ( według uznania ) , następnie wsypujemy naszą "mąkę" i odrobinę mleka
- miksujemy wszystko do uzyskania jednolitej masy
- wylewamy na patelnie i smażymy :)

do polania
- jogurt naturalny, miód i cynamon mieszamy i ... polewamy :) 

Łatwe co nie ? A wiecie jaki jest smaczny ?? Rewelacja ! 















Jeżeli Wam wyjdzie dajcie mi znać:). A ja już na dniach wrzucam Wam linki do wywiadów, jeden miałam wczoraj drugi dziś - czekajcie :).

3 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Trzeba będzie spróbować. Bo wyglądają smacznie. Mam pytanie jakie ćwiczenia uprawiasz i jak często?
    Pozdrawiam
    http://kociepelko.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. PS.: Już zerknełam na poprzedni post. A od czego najlepiej zacząć aby się nie zniechęcić?

    OdpowiedzUsuń

Każdy komentarz dużo dla mnie znaczy, jednak jeśli masz ochotę mnie obrażać to odpuść sobie :-)