Dziś przychodzę do Was z przepisem, wiem tego jeszcze tu nie było ale uznałam, ze tym cudeńkiem muszę się z Wami podzielić:). Nie jest to jakaś nowość, ani wyczyn kuchenny to jest po prostu omlet ale bez mąki oraz bez cukru . Czemu bez mąki i bez cukru ? Bo podobno ludzkość zabija biała śmierć w trzech białych postaciach mąka, cukier i sól. Więc zróbmy z tym coś, wyeliminujmy to wtedy kiedy możemy. Ja jestem łasuchem i lubię wszelkiego rodzaju omlety, placuszki, naleśniki więc wpadłam na pomysł, że zastąpię mąkę pszenną czym innym, akurat w domu miałam płatki górskie i otręby - zblendowałam je i jestem zaskoczona tym co wyszło.
Omlet
czas wykonania 10 minut :)
Co będzie Ci potrzebne ?
-szklanka płatków górskich
-pół szklanki otrębów
-garść płatków kukurydzianych
- 2 jajka
- łyżeczka cukru wanilinowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cynamon
- mleko
do polania ja użyłam :
- łyżka jogurtu naturalnego
- cynamon
-miód
skoro składniki masz już gotowe to teraz zabieramy się za wykonanie:
- płatki górskie zblendować, aż uzyskają wygląd mąki
- do tej gotowej już "mąki" wrzucamy otręby i płatki kukurydziane i znów blendujemy
- w oddzielnej misce ucieramy dwa jaja z łyżeczką cukru wanilinowego i dodajemy proszek do pieczenia
- wsypujemy cynamon ( według uznania ) , następnie wsypujemy naszą "mąkę" i odrobinę mleka
- miksujemy wszystko do uzyskania jednolitej masy
- wylewamy na patelnie i smażymy :)
do polania
- jogurt naturalny, miód i cynamon mieszamy i ... polewamy :)
Łatwe co nie ? A wiecie jaki jest smaczny ?? Rewelacja !
Jeżeli Wam wyjdzie dajcie mi znać:). A ja już na dniach wrzucam Wam linki do wywiadów, jeden miałam wczoraj drugi dziś - czekajcie :).
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTrzeba będzie spróbować. Bo wyglądają smacznie. Mam pytanie jakie ćwiczenia uprawiasz i jak często?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
http://kociepelko.blogspot.com/
PS.: Już zerknełam na poprzedni post. A od czego najlepiej zacząć aby się nie zniechęcić?
OdpowiedzUsuń