Jedz produkty pełnoziarniste : brązowy ryż, płatki owsiane i inne.
Co?
Wykorzystuj w posiłkach pieczywo, makarony, brązowy ryż, płatki owsiane i inne wyroby pełnoziarniste zamiast białych, rafinowanych wysoko przetworzonych produktów.
Dlaczego?
Produkty pełnoziarniste zawierają wszystkie części ziarna, także łuskę i zarodek, i dzięki temu są bogate w ważne witaminy, składniki mineralne i błonnik, niezbędne w zdrowej diecie. Sycą na długo, bo w wolniej się trawią i zmniejszają ryzyko nadwagi.
* Jedz na śniadanie płatki pełnoziarniste na przykład owsiane lub z otrębami, albo pełnoziarniste tosty.
*Zaopatrz się w zapas pełnoziarnistych gatunków pieczywa, krakersów i makaronu, brązowego i dzikiego ryżu, płatków owsianych.
*Przygotowuj bezmięsne dania główne, np. pełnoziarnistą lasagne ze szpinakiem, lub warzywa smażone z brązowym ryżem.
*W przepisach na naleśniki, muffinki, gofry, czy chleb zastąp połowę białej mąki mąką razową.
Produkty pełnoziarniste mogą początkowo smakować inaczej, jeśli wcześniej ich nie jadłeś. Jeśli jednak dasz im szansę, to prawdopodobnie je polubisz. Przypomnij sobie różne potrawy i składniki, których kiedyś nie lubiłeś a teraz je jadasz.
Wiele osób stwierdza, że kiedy przyzwyczaiły się do pełni smaku oraz konsystencji wyrobów z pełnego ziarna, nie mają ochoty ponownie sięgać po produkty rafinowane ;).
JEDZ BŁONNIK
Ziarna zbóż i nasiona, owoce oraz warzywa zawierają węglowodany zwane błonnikiem pokarmowym, które nie rozkładają się pod wpływem enzymów trawiennych i nie są wchłaniane przez nasz organizm. Błonnik dzieli się na rozpuszczalny i nie rozpuszczalny. Frakcja nierozpuszczalna wspomaga prawidłowe trawienie; taki błonnik występuje w znacznych ilościach w większości warzyw i ziarn zbóż. Błonnik rozpuszczalny pomaga obniżać stężenie cholesterolu. Ze względu na dużą zdolność wchłaniania wody zwiększa uczucie sytości, a tym samym pomaga kontrolować masę ciała. Bogatym źródłem rozpuszczalnego błonnika są jęczmień, owies i nasiona roślin strączkowych.
___________________________
Produkty pełnoziarniste mogą początkowo smakować inaczej, jeśli wcześniej ich nie jadłeś. Jeśli jednak dasz im szansę, to prawdopodobnie je polubisz. Przypomnij sobie różne potrawy i składniki, których kiedyś nie lubiłeś a teraz je jadasz.
Wiele osób stwierdza, że kiedy przyzwyczaiły się do pełni smaku oraz konsystencji wyrobów z pełnego ziarna, nie mają ochoty ponownie sięgać po produkty rafinowane ;).
JEDZ BŁONNIK
Ziarna zbóż i nasiona, owoce oraz warzywa zawierają węglowodany zwane błonnikiem pokarmowym, które nie rozkładają się pod wpływem enzymów trawiennych i nie są wchłaniane przez nasz organizm. Błonnik dzieli się na rozpuszczalny i nie rozpuszczalny. Frakcja nierozpuszczalna wspomaga prawidłowe trawienie; taki błonnik występuje w znacznych ilościach w większości warzyw i ziarn zbóż. Błonnik rozpuszczalny pomaga obniżać stężenie cholesterolu. Ze względu na dużą zdolność wchłaniania wody zwiększa uczucie sytości, a tym samym pomaga kontrolować masę ciała. Bogatym źródłem rozpuszczalnego błonnika są jęczmień, owies i nasiona roślin strączkowych.
___________________________
... Kochana, to ja w takim razie musze byc konkretnie "nabłonnikowana", bo owsiankę jem przynajmniej co drugi dzień na sniadanie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Wyrobienie nawyków pomoże być fit i zdrowym :)
OdpowiedzUsuń