wtorek, 18 kwietnia 2017
Strategia kontrolowania zjadanych ilości! | dowlaszpaula
Strategie kontrolowania zjadanych ilości :
* Jedz powoli - kiedy jesz zbyt szybko, sygnał, że jesteś najedzony, dociera do mózgu zbyt późno, kiedy już zdążysz się przejeść.
* Oglądaj to co jesz - nie jedz prosto z garnka. Dzięki wyjęciu potrawy na talerz lub do miski możesz lepiej oceniać wielkość porcji.
* Skoncentruj się na jedzeniu - jeśli podczas jedzenia oglądasz telewizję, czytasz lub pracujesz, masz rozproszoną uwagę i możesz zjeść więcej, niżbyś chciał zanim to zauważysz.
* Nakładaj małe porcje - wkładaj na talerz nieco mniej, niż wydaję ci się, że zjesz. Warto też używać, mniejszego talerza czy miski, bo wtedy porcja wydaję się większa.
* Nie czuj się zobowiązany do zjedzenia wszystkiego z talerza - przestań jeść jak tylko poczujesz się najedzony. Te dodatkowe kęsy, których nie chcesz zmarnować, są niepotrzebną dawką kalorii. Jeśli nie chcesz marnować jedzenia, to najlepiej nakładaj sobie mniejsze porcje.
* Wypij szklankę wody niegazowanej przed posiłkiem - da ci to uczucie sytości, i sprawi że zjesz mniej.
* Wybieraj warzywa - zamiast porcji ziemniaków oblanych tłuszczem sięgnij po większą porcję warzyw. Sprawi to , że zjesz więcej witamin.
* Nigdy nie czekaj aż zrobisz się okrutnie głodny - pamiętaj, gdy doprowadzisz do ogromnego głodu potem rzucisz się łapczywie na jedzenie i zjesz o wiele za dużo.
Do jutra!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ja tam lubię się porządnie najeść:)
OdpowiedzUsuńjedz powoli - już przy pierwszej zasadzie poległam a gdzie tam warzywa zamiast ziemniaków :D Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńhttp://czynnikipierwsze.com/
dobre wskazówki :) często zdarza się, że "jemy oczami" nakładamy masę jedzenia na talerz a później jemy na siłę, bo jakoś głupio zostawić :p
OdpowiedzUsuń